Странице

четвртак, 26. децембар 2013.

ОПАСАН ГАЗИРАН ГУТЉАЈ

(или: ПЕПСИ-КОКА КОЛА)

Дете вам тренира у млађим категоријама. Спортска грана небитна. Напор од тренирања присутан. Нормално! Године старости небитне. Амбиције и деце и родитеља присутне. Стручност тренера веома битна. Напрезање организма на тренингу под контролом тренера. Повремени лекарски прегледи битни. Исхрана код куће примерена. Услови за тренирање брижно одабрани. Време одмора одмерено. Време, начин и степен опоравка организма између два узастопна напрезања веома значајни... Освежавање организма пре, за време и након тренинга посебно важни! Такмичарски део, слично тренингу, подразумева се.
Намерни прелазак у други пасус. Нагласак на освежавању уморног, преоптерећеног, исцрпљеног..., организма након напрезања на тренингу. Наизглед не толико битан детаљ, јер мисли су нам углавном упрте на све претходно поменуто. Будно око искусног и стручног тренера, без имало попуштања, требало би да обрати посебну пажњу шта деца узимају као освежавајуће напитке, у првих стотинак минута након завршног дела напорног тренинга. Да сада накратко „занемаримо“ напор, већ усмеримо пажњу на период након напора... Зашто?



Опет нови пасус, намерно, да би ово било што боље упамћено. Да упамте и деца и родитељи и пријатељи и млади неискусни тренери..., ако желе добро свом младом „пулену“, спортисти млађих категорија. Рекосмо, спортска грана није битна. Елем, претпоставка: напоран тренинг је оставио разне очекиване трагове, чак последице, на телу или у организму детета. На телу се могу одмах приметити или ће се дете само пожалити на бол или повреду (огреботина, модрица...). Организам најчешће сам „одаје тајну“, која се огледа у неуобичајеним покретима или опомињућем понашању... Прелазимо директно на оно што је намера указивања, скретање пажње и савет.
Да би се организам младог спортисте брзо и правилно опоравио од напорног тренинга, и спремнији дочекао нова већ сутрашња напрезања, без опасности по здравље, чак и каријеру, веома обратите пажњу на следеће: ДОВОЉАН ЈЕ ГУТЉАЈ „ПЕПСИ“ или „КОКАКОЛЕ НАКОН ТРЕНИНГА, па да здравље, способност и каријера младог спортисте буду, у најмању руку, значајно умањени, да не помињемо нешто горе. А, ако се тај „опасан газиран гутљај“ свакодневно понавља, онда је боље, зарад здравља, одмах престати са тренинзима и потражити неки други „мирнији“ хоби.
Коначно, једноставно објашњење, на „удару“ су ДИСАЈНИ ОРГАНИ! Дисајни органи, нарочито грло, посебно су изложени напрезању и пуцању најситнијих крвних судова и капилара. Не, нису то толико опасне повреде, оне се само са „повредама“ или оштећењима могу поредити. Чак не остављају за собом никакве посебне знакове, или их најчешће ни не примећујемо... Важније је о њима знати, бар оволико!
Да, требало би, код здравог организма, те сићушне повреде, изазване напрезањем спортисте на тренингу, да врло брзо и зарастају, готово након неколико минута или до пола часа. Понекад и час два. То су толико мале, милимикронске повреде, да ретко ко на њих обраћа знатнију пажњу. Још ако су непосредно „појачане“ хладним ваздухом и водом, ситним прљавим честицама и бактеријама које нас окружују, издисајима саиграча или супарника у дуелима на терену, зноју, кијањем, пљувањем, ишмркавањем из носа... јде, да баш не дамо „машти“ да се и даље поиграва са нашом гадљивошћу!
Нагађате. Није тешко. Да ли да још „ширимо“ причу?! Не треба, јер дошли смо до „опасног гутљаја“ било којег газираног „освежавајућег“ напитка, а посебно до ПЕПСИ и КОКА КОЛЕ. Гутљај газираног је довољан да се све наведене ситне „повреде“ у грлу и дисајним путевима непосредним „заливањем“ додатно вишеструко повећају и продубе и да се знатно продужи време „зарастања“. Није то опасно по живот, али јесте по способност успешног бављења спортом. Повреде настају током напрезања и нестају у тих првих стотинак минута након тренинга, под условом да их не „заливамо“ (још горе, „наливамо“ или „иритирамо“!) „црном“ КОЛОМ. (Незамисливо је узимати „опасне газиране гутљаје“ за време трајања тренинга или такмичења!) То су уобичајене ситне „повреде“ код свакога ко се излаже већим напорима и напрезањима. (Не само у спорту!) Како дођу тако и прођу. Једино, ако их не угрожавамо „црним газирањем“.
О. К. То смо разумели. Ваљда?! Мада, могао би се и роман о томе писати. Добар је тренер и стручњак онај који на ту опасност увек и упорно указује. Који брине за будуће здравље и способност након сваког напрезања и опоравка својих спортиста. Који препоручује, умерене напитке: вода, чај, густи сок...
Ако ово упозорење није довољно, илустрације и наговештаја ради, можемо и да проширимо причу о ПЕПСИ и КОКА КОЛИ. Да је намерно мало подигнемо на „виши стратегијски ниво“. Да (про)говоримо као о великом паравану за многе светске бескрупулозне мегафинансијске „утакмице“. Наиме, вишедеценијско „агресивно“ рекламирање и тобож ривалство између ПЕПСИ и КОКЕ, најчешће је само привидно (ривалство!). Коначни циљ им је заједнички, „окупација“ и подела светског тржишта на ПЕПСИ и КОКА регије. Они су увек задовољни и „добри“. Још нешто, њихова „утакмица“ готово редовно почиње пар година уочи сваког великог континенталног или светског спортског такмичења, пре сваких Олимпијских игара... Непримерено велико рекламирање ПЕПСИ и КОКА КОЛЕ, веома су повољан „параван за значајна инсталирања експерата“, од светских моћника, који после тамо остају годинама и деценијама (бракови, породице, деца, унуци, држављанства...), они развијају у будућим поколењима својих наследника челнике у одабраним важним областима, чак и у највишој власти држава где су „уграђени“, и трасирају „путеве“ и „поља за свеколика будућа „кризна жаришта“... Ето, то је један од перфидних начина „уграђивања“ иностраних „експерата“!
Опааа (!), одосмо у параноју, заверу, лудило... Превише се то ради суптилно да би обичан свет лако уочио и разумео. Обичан свет не „капира“ довољно ни нечасну улогу политичара у спорту, ни деструктивно деловање некултурне и полуписмене естраде, ни разлоге постојања хулиганских „навијачких“ група, ни појаве разних „прајд лобија у спорту, ни перфидно деловање „креатора новог светског поретка“... Неумитна истина! О томе се не прича, не пише, не „звони“... Опасно је! Превише су моћни! И присутни! Можда се само повремено недовољно о томе румори.
Није, наравно, све то последица „опасних газираних гутљаја“ ПЕПСИ или КОКА КОЛЕ, али те „црне“ КОЛЕ им (такмичењима!) неизоставно претходе, звали их ми америчким или нашим домаћим, локалним, „маскирани“ ћирилицом; добро плаћени и опремљени посленици по разним основама: производња, промотери, дистрибуција, пласман...! Не хају ни за словне грешке у тексту – види на фотографији флаше „црне“ Кока-Коле (ћирилицом), мањим словима испод пише: „запаЗена марка“.
Ако се до сада нисмо довољно „разумели, онда: или аутор овог блог поста није био довољно јасан или ово заслужује посебну нову тему... *Аа, да поставите (и) ваше КОМЕНТАРЕ, одмах испод блог поста нећу вас позивати... Нема везе! Хвала, и пријатно!

Нема коментара:

Постави коментар