Странице

понедељак, 8. јун 2015.

НАСЛЕДНЕ МАСЛИНЕ КРФА


Столетна стабла маслина, засађена пре више од 100 или 200 година... Или још рађају, или су свакидашњи празник за очи! За нас из Србије, занимљиви су изглед и разноврсност облика, права природна галерија, на отвореном простору, непоновљивих „уметничких природотворина“. Човек их је давно засадио, а природа их је древним деценијама вајала...

Чукун чукун деде данашњих становника јонског острва Крфа, све слободне земљане површине засађивали су садницама маслина рачунајући да је то најбоља инвестиција и оставштина будућим нараштајима. Учинили су их аманетним и наследивим... Јер, маслине могу да рађају вековима. Чак и када приноси постану минимални, они ипак на великом простору доносе довољно прихода да може да се „преживи“. А захтевају занемарљива улагања и одржавање.

Што је маслињак удаљенији од морске обале, ка унутрашњости копна, то су приноси и квалитет маслина бољи. Маслина се налази поред сваке куће, у сваком дворишту, уз острвске магистрале, на плажама... Једноставно, по принципу, где год нађеш згодно место, маслину посади!

На плажама, крошње које се зелене над стаблима маслина, најбоља су хладовина у свако доба дана... Одлучио сам да урадим блог албум на овакав начин, и поделим с вама, тек када сам се и лично у то уверио. Док ово разгледате, будите сигурни да се налазим испод једне од њих и промишљам о неким другим вредностима нашег живљења.

Двадесет фотографија, у низу, насталих 7. јуна '15, у току једночасовне подневне шетње плажом, у месташцу Даси, северно од главног града Крфа, у пречнику од свега стотинак метара, само на тренутак дају привид о „заустављеном“ времену. А, жеља вашег блогера да поделимо оно што је лепо, и мало упорности, били су довољни да овај блог албум буде сврстан у ред – необичних... (Редослед фотографија је нумерисан, ради лакше орјентације.)

*  *  *

1.
























2.
 






















3.

4.
 






















5.

6.

7.























8.























9.























10.























11.























12.

















13.























14.























15.























16.























17.























18.























19.























20.






















*  *  * 

2 коментара:

  1. Masline su prekrasne. Pitam se zašto ih ovdje u Dalmaciji režu tako strogo i ne puštaju da rastu visoke kao ove Grčke. Bit će da im je lakše da ih beru. Svidjela mi se ova priča u slikama, kao da sam i ja bila u šetnji. Divno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. O maslinama uvek može mnogo više da se kaže nego što sam ja pokušao u ovom kratkom uvodu, oslanjajući se uglavnom na ono što sam čuo od našeg vodiča na jednom od izleta po ostrvu Krfu.
      Zanimljiva je i opaska da je maslina "kvrgavo" drvo... Pomišljao sam i na "Srbiju međ' šljivama"...
      A, sada, baš očekujem da će možda neko od čitaoca bloga zanimljivo dopuniti ovaj foto-zapis "stručnijim" zanimljivostima o maslinama, o maslinjacima, a, takođe: i o "strogom rezanju stabljika i grana maslina u Dalmaciji"...?! Zašto ne?

      Избриши