Странице

петак, 3. јануар 2014.

БУДУЋНОСТ ЈЕ ЖЕНСТВЕНА

(Порука је у наслову, а текст може и да се (не)прочита!)

Нисам до пре пар месеци ни знао, стварно, да постоји и Међународни дан мушкараца – 19. новембар. Звучи ми некако „бљак“. Уствари, чим се на том „датуму“ толико инсистира, мора да је прилично сумњиво. Јер, као да је мушкараца (баш у смислу те речи!) све мање, па вреди тога дана „подсећати“ да су они (мушкарци!) до не тако давно (и) постојали. Сама статистика данас је сасвим нешто друго; јер, док мушкарци по родном листу (и) јесу, но све их је више што на мушкарце уопште (и) не личе, већ су – ЖЕНСТВЕНИ! Неко „праве“ мушкарце већ премешта у „историју“, јер савремени мушки наследници све су више и више „феик“.
Читам новински текст, о уметности, и издвајам: ...акварели; енергија простора и предмета; чулно и метафизичко; експресија и интуиција; ...управо, на ономе што се сматра женским особинама, као што су емпатија и толеранција, лежи будућност друштвеног и политичког понашања...
Слушам таблоидни језик естраде, и уочавам: осиромашене све влажније“ термине, и код водитељки и код водитеља, сведено скоро без нијанси на – сјајно, красно, дивно, фантастично, фасцинантно, феее-но-ме-нааал-нооо... – претерано „суво“ непримерено и усиљено улепшавање наше свакодневице и стварности (?!). Умало да заборавим и ТВ серије (турске, индијске, латиноамеричке...) које „охрабрују“ лаковерније жене и подстичу их да поимају своју улогу од породице до бизниса предимензионирано.

Владета Јеротић, академик, недавно је рекао: Нема повратка патријархата, јер жене постају све јаче. Он сматра да односи између мушкарца и жене никада у историји цивилизације нису били гори. Током предавања о теми „Здраво и нездраво тумачење у породици школи и у животу“ Јеротић је указао да се дете рађа као бескрајно сложено биће. Јеротић је истакао да је у природи човека осветољубивост, а да су праштање донеле религије. „Хришћанство тражи од нас да себе поправљамо изнутра, што је Србима као екстровертном народу тешко остварити“, наглашава Јеротић.
Мушкарци, под појмом: ЖЕНА, мисле, пре свега, на своје супруге, веренице, девојке, другарице, комшинице... (Не мисле на старлете, певаљке, водитељке, модел(к)е, манекенке...) Примећују они и „промене“ код сестара, снајки, свастика, шурњаја, јетрва... А, тек тетке, ујне, стрине, тетка-стрине... Баке нећемо сврставати, јер оне још једине знају да су као жене, најпре – ЖЕНЕ, мајке, супруге, свекрве, таште, баке..., па тек онда (и) све остало, успешно, што им приличи и што су образовањем стекле: службенице, раднице, новинарке, политичарке, докторке, директорке, домаћице, ... Није ми био циљ да све ово само набацам и набрајим, већ више као „ред величина“.
Женама је прича о еманципацији подметнута, а оне су је прогутале несвесне терета које та реч носи. На пример, изједначавање радног стажа с мушкарцима... Зна се (и) да у породицама где је доминантна мајка израженије одрастају едиповци и гејеви, или исто тако доминантне кћери, које касније не успевају да одрже сопствени брак; јер, мушкарцима не требају јаке жене, односно андрогини, већ жене с великим Ж које ће волети и поштовати. Тако су писали психоаналитичари некада. Еа, сада је друго питање: зашто Нови светски поредак, еугеника и геј лоби гурају овакве приче сада(?). Њихова творевина је тзв. самохрана мајка... Смишљено уништавају породицу!? Ратују против Христа, али су рат изгубили (или га губе!) одавно...
Матријархат је хипотетички концепт који описује друштвену организацију у којој владају жене. У таквом друштву мајка је била изузетно поштована, глава породице, а по њој се рачунало и сродство. Претпоставља се да су праисторијски људи обожавали женска божанства и гајили култ велике мајке. Фром сматра да је у том типу друштава било доминантно женско начело (поштовање живота, безусловна материнска љубав, праштање...) и да се хипотезом о матријархату могу објаснити познате бајке, митови, античке грчке драме и друге духовне творевине.
Занимљива је за ову тему и „теза“ коју на друштвеним мрежама помиње „уважени“ ВУКАЈЛИЈА: Данашње друштво у коме живимо је матријархат, иако већина тога није ни свесна. Док год жена на основу свога хира одлучује дал' ћеш се уопште родити ил' ће те усисати на вакум и бацити у канту за ђубре, на снази је чист матријархат. ~ А, коментари у наставку (дословно, са грешкама): „Живео матријахат...што се мене тиче мени одговара....али ти изгледа не знаш шта је матријахат.,зато тако причаш.“ / „Прочитај мало нешто о том...“ / „Али колико се мени чини ти хоћеш матријахат по твом рецепту...е то није матријахат.“...
Допире одасвуд: ...Жене настоје да „покоравају своје партнере, да их (у)чине „слабијим полом“, желе да доминирају... Жене све више пију, све више пуше, све више бацају неугашене пикавце гдегод стигну... Жене хоће од мушкараца да (на)праве „кућне љубимце“... Жене као да  уживају у сазнању да их се мушкарци плаше... Жене често када нису с неким до кога им је стало, „секу вене“, а када јесу онда од истих тих мушкараца желе да (на)праве „коња“... Жене све више желе да се баве „мушким“ професијама: хоће уместо мушкараца да иду у војску, а мушкарци да рађају децу... Кад би могло, и причу о „Снежани...“ преиначиле би у „Патуљак и седам Снежана “...?! Шта је многим данашњим женама: нит' даме нит' „мушкарци“!
Лаичка потврда за тезу да „будућност је женствена“ јесте и шаљива тврдња: Како старимо постајемо све више као бабе..., а да је обрнуто бабе би све више личиле на деде?! Или: Циљ мужа и жене у браку јесте да постану као две сестре...“. Опет, да је обрнуто, ваљда, циљ брачних другова био би да постану „два брата“... (оставио сам намерно „два“ уместо „двојица“, јер једно је сигурно: обоје тада стреме ка дечијем добу, па нека их у „средњем роду“)...
Ризикујем веома неповољне (по мене!) реакције, али тема је „таква је... каква је.... Све више изазвана... Некада је неопходно ставити (и) сопствену кожу на сунце и ветар... Изнад свега, био бих задовољан да прочитам и друга и другачија мишљења, али...! (Знам да сам тек на прескок „дотакао“ тему!) Нисам ни помислио на бића „женсколика“, већ искључиво на данашње мушкарце који су све више ЖЕНСТВЕНИ... (Кривицу сносе и даме, јер толеришу појаву „непримерене женствености“!)
Зато, драге Даме (са велико Д), ипак, „узмите се у'памет!“, јер, све је очигледније: БУДУЋНОСТ ЈЕ ЖЕНСТВЕНА (?!?), а пожелећете – снажних мушкараца...!
 

2 коментара: