Странице

среда, 24. јул 2013.

(НЕ)ПОШТЕНO ДО (НЕ)ПРИЛИКЕ

Наилази мој добри комшија Тус, видно замишљен. Враћа се из оближње самоуслуге, купио неке ситнице. У очима му наслућујем „ружну јаву“, а у души немир. Нисам ни стигао да га питам како је..., а Тус је већ почео свој монолог:

У самоуслузи, две касе, једна радила а друга не, јер тренутно није била гужва. Онда изненада ред од десетак муштерија, па једна радница брзо отвара и линију на другој каси. Онда, као „по команди“ последњи из целог реда, десети по реду, претрчава на другу касу и постаје први. Нека му је на част(!), егоиста, неваспитан, „најпаметнији“, шта год!?

Али, пита се комшија Тус: негде је дошло до грешке“!? Осим што је поменути муштерија неваспитан, погрешила је и радница која је непромишљено ненајављено и неорганизовано отворила другу касу и линију, уместо да се претходно обрати муштеријама у реду и каже да се одмакну бар један метар и да сви, како је и ред, обема касама наставе да прилазе наизменично... Ако то некоме не изгледа правилно и поштено и тај је неваспитан и некултуран, или је најпаметнији и баш га брига за остале.
Наш народ је углавном предусретљив, широкодушно ће комшија, ако се неко уљудно обрати и замоли, из одређеног разлога, да га пусте преко реда, најчешће се нико неће бунити, испољиће очекивано разумевање. Али, грубо надмено и набусито понашање, свакога, свакако - иритира и нервира.
*
Ае, а шта ћемо с онима који се на све ово тобож' нервирају и примедбују, али када се и сами нађу у сличној ситуацији јуре „главом без обзира“ - с последње на прву позицију, и чине тако још већу грешку, јер (ваљда) знају шта је ружно и (не)поштено, а и сами се тада тако понашају, чим им се укаже прва (не)прилика...!?

Да, грешка негде сигурно постоји, учињен је негде пропуст: или у породици или у школи или, само, у нечијој глави – додаде комшија!
А, тек, бачени неугашени пикавци, пред нашим очима - свуда наоколо...?!

Нема коментара:

Постави коментар