Странице

недеља, 26. април 2015.

ТАНДАРА МАНДАРА БРОЋ


Да ли постоји неко а да није чуо за чувену фразу: „Тандара мандара трућ!“...? Почећемо прво од ТРУЋ: трућање, лапрдање, блебетање, блејање... И то вам је сасвим довољно, више подсећања ради. Даље, Можемо понегде прочитати да се реч ТАНДАРА може „превести“ као посуда од глине (или земљана) у којој се кува; а МАНДАРА је онда варјача којом се меша.

Вукајлија мало „одређеније“ закључује да је ТАНДАРА МАНДАРА „нешто бесмислено, неразумљиво, чиста глупост“ или „свемогућа бајалица која кад год је потребна изгуби моћ“... Још, тврди: „Ништа ти то не ваља, синак. Јеси ти завршио посао, али си га одрадио само да ти што пре испадне из руку, такорећи – преко 'оне ствари' – Држи воду, док мајстори оду!“... или: „Реците ми, пре него што почнемо, хоћете ли да то урадимо профи или тандара-мандара? ~ У чему је разлика? ~ У цени!“

На једном форуму о језику, неко је шаљиво објаснио значење ТАНДАРА-МАНДАРА, као „тантра“ и „мантра“ (А, ха, ха...), или: „можда света молитва, па се загубило значење, као а-бра(када)бра...“.  Чак и у популарној разоноди на друштвеним мрежама „КАладоНТ“, помиње се: „...БАшТА... ТАндара-мандара-трУЋ... УЋи... ЋИлИМ... ИМортиАЛ...“.

У једном коментару, испод текста о реформама, дословце пише: ... „бла бла бла трућ трућ трућ тандара мандара тандара мандара.... и опет бла бла бла трућ трућ трућ тандара мандара тандара мандара... Ај' чик да вас видим да докажете да нисам лепо описао предстојећу (тамо неку) реформу.“

А, ево и занимљивог покушаја једног „несуђеног блогера“, који се пре неколико године својски потрудио да отвори блог налог, па кад је решио да блогује свој (први) „пилот блог“, остало је на томе, боље рећи на овоме: „Блаблабла. Немрем писат блаблабла пет редова. Могу звучати нешто што заправо ЈЕСТ блаблабла, али немрем писат само та слова, претешко је. Но, можда могу писат трајнанинанена. Немрем ни то. Ајд доста.“ ~ Баш личи на: тандара мандара трућ, зар не?!

Лековита биљка - БРОЋ...
(лазаркиња, првенац, мирисни броћ)
Вредно је помена и „представљање“ неког лика (Дадо: „о мени“...) на друштвеној мрежи, који себе описује речима: „Бла бла трућ тандара мандара БРОЋ хахахаха...“. Ваљда је за њега све, у стилу: нешто као: бла, бла трућ, тандара мандара...

Откуд сад и БРОЋ...? Тачно, понекад се може чути и оно: „Тандара мандара броћ!“. Ред је да прво објаснимо и шта би могло да значи БРОЋ. Спонтано, одговор смо добили и од малишана дечијег вртића: „Ако је ТРУЋ трућање, онда је БРОЋ броћање или падање или бацање у воду, па кад камен падне онда се чује – броћ!“. Замало, па тачно.

Однекуд се појавило и о извесном Нескафици: „На запрепашћење свих присутних, већ после неколико минута, током којих је Нескафица распредао надугачко и нашироко, блабла трућ, шлбк, дрн зврц, тандара мандара броћ, шио ми га Ђура, било је јасно да он појма нема о чему говори“.

Призива нас ехо: „Тандара броћ...! Тандара мандара броћ... !“, па, необична формула: „тандара – мандара = броћ“, и на томе остаде. Познато је и да је БРОЋ врста биљке којом су наши стари фарбали тканине у црвено; те да „броћати“ значи фарбати у црвену боју, чак се наводи и да је то култна боја која се користи при магијским ритуалима... Да не ширимо даље!

Букет цвета МАСЛАЧКА,
само читајте даље, видећете зашто...
Но, доста игре „тандаре мандаре“ и „трућања броћања“ и „лапрдања...“, мада колико се год шалили о тој теми, постоје ОНИ – политичари, тајкуни, научници, дипломате, високи белосветски представници, економисти, новинари, водитељи... – који се уопште не шале, већ им је такав начин  изражавања најприкладнији у остваривању разноразних – манипулација. Или: обмањивања!

Има ли томе лека? За почетак је довољно ако умемо да уочимо, препознамо, разумемо... Погледајмо пажљивије трећу реч у наслову: ...БРОЋ. Због те речи вредело је прогуглати, прелистати, прочитати, промислити... Јер, није, тек тако, евентуална разлика између ТРУЋ и БРОЋ разлог што се ова друга реч понегде сматра „дужом варијантом“ (како год) за „Тандара мандара...!“. Док је ТРУЋ само трућање или лапрдање, БРОЋ би требало да буде „лековито“, пошто је броћ лековита биљка.

~ Подсетимо се: Лазаркиња (првенац, мирисни броћ) је вишегодишња зељаста биљка из породице броћеваРасте на сеновитим местима и најчешће се може наћи у буковим шумама. Достиже висину од око пола метра и има веома разгранат корен, четвороугласту стабљику, шестокраке и осмокраке листове и мале, беле цветове који обликом подсећају на левак. Благотворно делује на кардиоваскуларни и уринарни систем и сматра се одлич­ним средством против ­чира на желуцу и запаљења жу­не кесе.

Кад већ поменусмо броћ, због „тандара мандара...“, да кажемо неколико, реченица и о маслачку, па ће бити у потпуности јасна моја намера „умотана“ у овај блог текст. Не марим много због начина на који ћу вам ово саопштити, важнији су – садржај и упозорење.

Лековита биљка МАСЛАЧАК, од марта до маја,
свуда око нас, као заштитнички прекривач...
(фото: поред земунског асфалта, 15. април '15)
Прво, кратко подсећање о маслачку. Маслачак је род биљака из породице главочика. То је трајна зељаста биљка. Из корена који је под земљом благо разгранат, на површини избија лишће које одма полеже по земљи. Цвета од марта до маја јарко жутим цветовима. Листови маслачка су јаке зелене боје и назубљени. Стабљика и листови када се преломе сузе течношћу. Цветна дршка код маслачка је шупља изнутра и издиже се вертикално. На њеном врху се развија жути цвет, који има главичасти облик. После сазревања цветови дају лагано, карактеристично семе беле боје. Маслачак успешно расте на свим земљиштима, али му највише одговарају влажне ливаде. Налази се на ливадама и травњацима, по пустим местима и напуштеним њивама, поред путева и око насеља. Маслачак од лековитих састојака садржи горке материје, много калијума, смоле, етерично уље, 40% инулина (у корену). Листови садрже 16 – 18 % витамина Ц, гвожђа око 3%. Лековита својства маслачка: помаже код разних обољења, поправља крвну слику, чисти организам, против гихта, екцема, ублажава реуму, лечи јетру, помаже лучење жучи. Помаже за слабе стомаке, диуретик је – садржи доста калијума, комбинује се за плућне болести. Погодан за људе са песком и каменом у мокраћним каналима.  Користи се и за јело, као салата, туршија, чорба, вариво, замена за кафу, за спремање траварице, лековит мед, користи се као тинктура, сушен, цеди се медицински сок...

Леп пролећни ливадски букет
- маслачак и бела рада...
Коначно, најважније: овог пролећа, маслачка има у свим срединама више него икад, и у селима и градским срединама и кућним двориштима и фудбалским игралиштима и парковима... Људи који имају способност да „вишеслојно“ читају природу и природне појаве, тврде да то није случајно?! Маслачак симболично наговештава акцидентне појаве, нагомилавање разних зала над неким простором или над одређеним народом. Маслачак има заштитничку одлику. Распростире се као „заштитни прекривач“ и од физичких и од биолошких и од хемијских и од психолошких и од менталних и од егзистенцијалних..., зала и пошасти, које се над човечанством надвијају. Маслачак је један од весника. И симболизује жилавост преживљавања!

Да ли треба још и да посебно наглашавам да толико распрострањен маслачак по целој Србији, који само ниче и ниче, из дана у дан изнова, и превладава својим цветним жутилом постојеће пролећно зеленило, упозорава на нешто „много негативно“. ~ Рекох вам и спасих своју душу!... ~А откуд ми све ово? Па, имам (и) ја своје „поуздане изворе“ – обавештавања и јављања.

Ако и даље неко мисли, да је „Тандара мандара ТРУЋ!“ или „Тандара мандара БРОЋ!“ или „Тандара мандара МАСЛАЧАК!“..., само пуко  трућање, броћање, маслачење...(!), онда се лако може десити да нам неко запева и: „Тандара мандара, хаљина ми ландара...!“ или још горе: „Тандара мандара, крш ми је сандала...!“  ~ Много се накупило – негативног!


4 коментара:

  1. matori ti si se zestoko usrao. devojka pise dobar blog, a vidim ti si se od nejebanja bas bacio u bedak. pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Немам ништа против ако неко напише коментар испод блога, као и овај, а потпише се као "Анониман"; разумем то! Одлучио сам да не бришем коментаре без обзира на њихов садржај, па, за сада нећу обрисати ни овај "анониман коментар". Нека још неко види каквих све деструктивних, непромишљених, некоректних, некултурних, површних, неодмерених и неповезаних (са садржајем)... коментара и "коментатора" има.
      Остављам ти могућност да се исправиш, макар опет анонимно, и да објасниш шта си заправо хтео: који "матори...", која "девојка пише добар блог" (није ми јасно), који "бедак", на који садржај блог текста се односи овај твој "коментар", личи ми да си нешто погрешио (!?) или погрешно адресирао...?!
      Ако то учиниш, поздравићу и ја тебе, али без ироније.

      Избриши
  2. Uf... Zestoko se izvinjavam. Malo sam bolje pogledala o cemu je rec, na prvi pogled mi je izgledalo kao da omalovazavate blog moje drugarice, ali kada sam videla (treznim ocima) o cemu se tacno radi, i da 'sio mi ga djura' nema nikakve veze sa djurom iz njenog bloga, shvatila sam gresku i jako sam se postidela. Slucajno sam naletela na Vas blog preko Google pretrage, i nakon citanja ponela sam se emocijama. Izvinjavam se jos jednom najiskrenije, i naravno ako zelite obrisite ove komentare, ali ja ih necu zaboraviti, jer ste mi ljudski odgovorili na moju impulsivnost (koju pokusavam da eliminisem). Hvala vam na ljudskom odgovoru

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Прихватам извињење, наравно. Нећу обрисати ваш коментар (нека га: изгледа ми баш онако "људски"), јер држим се принципа: да их не бришем. Али, сада је сасвим све јасно, и на свом месту, да не постоји лоша намера. Ништа вам не замерам. Шта више, много ми је драго што сте прочитали текст на мојем блогу - ОсвемуПодЛупом; мада мало ме је било "жацнуло, у стилу: шта то би! Хах... И, на крају, лепо смо се разумели. Но, сада бих и ја желео да прочитам нешто са блога ваше другарице, потрудићу се да га пронађем, или ми можда можете мало помоћи?! Велики поздрав!

      Избриши