Странице

субота, 17. август 2013.

СОЈЕВИ НАД СЛОЈЕВИМА

Да ли вам је некада (или: сваки пут!) већ портир на првим вратима надмено тражио да му покажете написмено тезе или ноте када долазите да разговарате са првим човеком фирме или институције која га је ту поставила, рецимо, ради обезбеђења? Затим, секретарица која обавезно инсистира да јој издиктирате о чему све желите да разговарате с „њеним“ директором! Онда, медицинска сестра која „наваљује“ да јој као пацијент потанко све испричате о ономе што желите да разговарате са доктором специјалистом, испред чијег кабинета она зарађује плату?! Потом, док главни мајстор молер ради јасно договорен посао у вашој кући, његов помоћник „физикалац“ из трећег плана потанко запиткује и коментарише, да и њему објасните оно што његов мајстор већ ради, како би и он знао појединости и предложио (по)нешто, а изван његовог делокруга(!). Наравно, и контролор у градском превозу који, сем свог посла, неувиђајно „смара“ возача којом ће брзином узбрдо, којом низбрдо, када ће да укључи сигнализацију за скретање... А, тек, царински чиновник који „мора“ формацијској чистачици да „објашњава“ зашто је нешто урадио тако, а не онако. Да не помињемо силне возаче у „високим“ институцијама које су руководиоци које (пре)возе „навикли“ на потанко препричавање, хвалисање, јадиковање о тек обављеном или још необављеном... Или, на пример, ситничав разносач новина да „примедбује“ новинару зашто је у (овом) тексту ставио тол'ко интерпункцијских „подсмешљивих“ знакова... Аххах, умало да заборавим и све присутније радознале „баба-сере“...


Да ли је тај „људски сој“ (портири, секретарице, помоћници, медицинске сестре, физикалци, чистачице, возачи, разносачи, баба-сере...) само мало више радознао? Да ли су на та места „постављени“ појединци по разним сумњивим основама (родбина, пријатељи, пријатељеви пријатељи, услуга за услугу, (пре)љубавничке везе...)? Да ли су ти запосленици привремено „сакрили“ своје праве професионалне квалификације, дипломе, ради пречег пријема на радно место какво год, па их непрекидно спопадају комплекси „разних вредности“? Да ли су они толико некултурни, безобзирни, осиони, надмени..., а нема ко да их „спусти на земљу“? Да ли су њих таквима произвели послодавци који „стоје“ иза њих? Да ли су и иначе деструктивци, па је то само наставак испољавања сопствених карактера? Да ли „мукице“ не могу да „(пре)живе“ ако не гурну нос где им баш није место?

Ае, мож'бити, да су они нов модификован „надграђен“ сој људи, „изникао“ над озлоглашеним бирократама из разних слојева и њиховом поимању функционисања државе. Корумпиран сој новоагенцијских корена. Партократијски настројен кадар. Новокомпонована армија гласача заведених и зависних од партија и странака, препознатљиво естрадно обојених... Заједничко им је: не знају више ни где ударају?!
И, зарад чега они то раде? Да би се после „напорног“ радног времена хвалисали код куће количином „паметних“ информација које тобож морају да „обрађују“ у току радног времена. Или, можда, код фризера или фризерке одабраним „сочним чињеницама“ учине себе далеко „значајнијим“ клијентима? Можда, да у комшилуку оставе бољи (над)утисак о сопственој „утицајности“? Не верујем да имају свест о томе како на тај начин лече своје комплексе, јер обично они сами то код себе самих не „препознају“. Не верујем да „(пре)продају“ некоме „ен-том“ све те, на такав начин, прикупљене информације! Није ваљда да тим и таквим информацијама „пуне“ своје статусе, зидове, твитове, постове..., на друштвеним мрежама?! Постоје и тврдње да се иза таквих поступања крију подмукли лукави перфидни покушаји и начини за најразноразнија ситна „уграђивања“ зарад лакодобитних чари – каквих год?! Све развијенија вештина најновијег соја, било којег слоја. Не (могу да) верујем...!
Остаје да се запитамо: чему све и куда то води? А, одговор се уствари очитава на сваком кораку – ничему и никуда!
Ако се нисте препознали међ' поменутим „надграђеним“ СОЈЕВИМА - придружите се и ви овој одмереној „паљби“(!), без обзира из којег сте СЛОЈА.

А, ако сте се у понечем' препознали, онда: опростите и извин'те!

Нема коментара:

Постави коментар